A programban résztvevő települések

Gömörfalva - Szlovákia

Fotóalbum / ... / gomorfalva.jpg (bélyeg)

Fotóalbum / ... / phoca_thumb_l_gomor9.png (bélyeg)Gömörfalva község 1960-ban jött létre Harkács és Sánkfalva egyesítésével. A község a Szlovák Érchegység délkeleti részén fekszik, Kelet és Nyugat- Turóc folyók találkozásának partján. A községnek több mint 900 lakosa van, túlnyomó többségét magyar nem-zetiségű lakosság alkotja.

Bővebben...

Kazár - Magyarország

Fotóalbum / ... / phoca_thumb_l_kezmuveshaz_k.jpg (bélyeg)

 

Kazár község Nógrád megye északkeleti részén, Salgótarjántól 7 km-re fekvő, 2025 fős település. A népviseletéről, néphagyományairól híres régi bányásztelepülés a kimagasló hagyományőrző tevékenységével, falumegújítási programjával a térség egyik legjelentősebb települése, a 8 Palóc mikrotérség központja.

Bővebben...

 

Kőrispatak - Erdély, Románia

Fotóalbum / ... / korispatak.jpg (bélyeg)

 

Fotóalbum / ... / phoca_thumb_l_korispatak001.jpg (bélyeg)

Az erdélyi Kőrispatak a Kis-Küküllőbe ömlő Küsmőd-patak völgyében fekszik Etédtől nyugatra 7 km-re. Udvarhelyszék egyik határszéli települése. A falu a rajta keresztül folyó, kőrisfákkal szegélyezett patakról kapta nevét.

 

 

Bővebben...

 Krško - Szlovénia

Fotóalbum / ... / krsko.jpg (bélyeg)

 

Fotóalbum / ... / phoca_thumb_l_krsko2.jpg (bélyeg)

Szlovénia dél-keleti részén terül el Krško, mely közel 30 ezer fős nagyváros. A várost kettészeli Szlovénia leghosszabb folyója, a Száva, így a folyó bal partja Alsó-Stájerországban, míg jobb partja Alsó-Krajna területen helyezkedik el. A települést már kezdetektől fogva a folyó két oldalára építették.

Bővebben...

 

Kuniow, Opole - Lengyelország

Fotóalbum / ... / kuniow.jpg (bélyeg)Fotóalbum / ... / phoca_thumb_l_kuniow7.jpg (bélyeg) 

A lengyelországi Gmina Kluczbork térségének területe 217 km2, Kluczbork városa és még 26 település alkotja. A térség lakossága 39 000 fő, melyből Kluczbork városa 26000 főt tesz ki. A térség érinti a Strobawa Tájpark védett területét.

Bővebben...

 

Liptál - Csehország


Fotóalbum / ... / liptal.jpg (bélyeg)Fotóalbum / ... / phoca_thumb_l_liptl2.jpg (bélyeg)


A turisztikai szempontból jelentős, mezőgazdasági jellegű hegyi falu 919 m tengerszint feletti magasságban, a Fekete-Vág felső folyásánál, a Király-hegy északi lába alatt, 30 km-re délnyugatra Poprádtól fekszik. A települést Árva vármegye északi részéről származó gorál telepesek alapították. Okiratokban először 1634-ben szerepel, a liptóújvári (Liptovský Hrádok) uradalom tulajdona volt.

Bővebben...

Nebelschütz

Fotóalbum / ... / nebelsch.jpg (bélyeg)

 

A Szászországi Nebelschütz mintegy 1200 főt számláló település, mely a lengyel és cseh határhoz közel helyezkedik el. Igen nagy a népsűrűsége, mivel kis területen, mindössze 22 km2-en terül el. A település egyedisége a szorb nyelv, mely a szláv nyelvet beszélő országok közelisége miatt alakult ki.

Bővebben...

 

Schönbach – Ausztria


Fotóalbum / ... / schonbach.jpg (bélyeg)Fotóalbum / ... / phoca_thumb_l_blick_auf_schonbach.jpg (bélyeg)


Scönbach egy közel 900 fős mezőváros Alsó Ausztriában, Waldviertel tartományban. A város mindössze 35 négyzetkilométeren terül el, melynek az 58%-át erdős terület adja.

Bővebben...

A programban résztvevő települések:

Gömörfalva, Kőrispatak, Kuniow, Liptál, Kazár, Nebelschütz, Krsko, Schönbach, Liptovska-Teplicka