A programról

A program célja a kulturális sokszínűség és kulturális örökség bemutatása, tapasztalatcsere, kapcsolatépítés, hálózatépítés, természeti értékek bemutatása és védelme.

Kazár - mely Észak-Magyarországon, a Mátra hegység észak-nyugati lábánál fekszik – rendkívül gazdag hagyományait máig hűen őrzi, népviselete nemzetközi hírű, hagyományőrző és gasztronómiai rendezvényei országos elismerésnek örvendenek.

A Kazáron másfél évtizede zajló falumegújító tevékenységünket 2007-ben a Magyarországi Falumegújítási Díjjal, 2008-ban pedig az Európai Falumegújítási Díj verseny kitüntetésével jutalmazták a falufejlesztés több területén elért kiemelkedő teljesítményéért.

Az elmúlt években kialakított nemzetközi - szakmai és baráti - kapcsolatainkat a jövőben is ápolni szeretnénk. Célunk, hogy még jobban megismerjük egymás településeit, tevékenységét, tapasztalatait.

2010-ben egy, a kapcsolatépítést jelentősen támogató programot valósítottunk meg, a „Europe for Citizens” Programme keretében. Programunk összeállítását a tapasztalatátadás, a fenntartható fejlődés, a kulturális és nyelvi sokszínűség népszerűsítése, új együttműködési hálózat létrehozása motiválta.

Ezeket a kapcsolatokat továbbépítve „Európa az állampolgárokért 2007-2013” program keretében településünk 2010-2012 között egy újabb, kétéves programot valósíthat meg, a már partnerségben álló, és a leendő európai partner településekkel együttműködve. Ennek célja létrehozni egy nemzetközi tematikus hálózatot, a fenntartható fejlődés, a kulturális és nyelvi sokszínűség népszerűsítése, egy új együttműködési hálózat létrehozása érdekében.

A programban résztvevő települések:

Gömörfalva, Kőrispatak, Kuniow, Liptál, Kazár, Nebelschütz, Krsko, Schönbach, Liptovska-Teplicka